Обслужване

Динамично балансиране на вентилаторите

Динамично балансиране на вентилаторите

Ние се фокусираме върху неразглобяемото балансиране на роторите на вентилаторите. Ние балансираме транспортни вентилатори и изпускателни центробежни вентилатори. Ние сме специализирани в балансирането на вентилатори в системи за филтриране директно при клиенти, по неразглобяем начин.

Динамично балансиране на вентилаторите

Какво представлява дисбалансът на ротора на вентилатора?


Настъпва дисбаланс в роторите на вентилатора, където оста на центъра на тежестта не е същата като оста на въртене на ротора на вентилатора. Центробежната сила на дисбаланса се предава чрез лагерите на ротора или вала на двигателя към корпуса на вентилатора и по този начин целият възел вибрира. Вибрациите не само причиняват повишено натоварване на лагерите, двигателя и корпуса на вентилатора, където могат да бъдат повредени, но и увеличават шума на вентилатора по време на работа.

Динамично балансиране на вентилаторите

Защо балансираният вентилатор изведнъж започва да вибрира?


Внезапното увеличаване на вибрациите на вентилатора е индикация за повреда на ротора на вентилатора, като механични повреди на лопатката на вентилатора, скъсване на заваръчния шев на лопатката или повреда на транспортираната течност. Това е повредата на транспортираната среда, която често се случва в транспортните вентилатори, където както въздухът, така и частиците от извлечения материал се транспортират от вентилатора. На ротора на вентилатора могат да се образуват материални стикери, които могат да предизвикат вибрацията на вентилатора.

Динамично балансиране на вентилаторите

Какво е предимството на неразглобяемото балансиране на вентилатора?


Предимството на неразглобяемото балансиране на роторите на вентилатора е динамичното балансиране на целия двигател на въртящата се система + вал + ротор на вентилатора. Второто неоспоримо предимство на неразглобяемото балансиране е спестяването на време и работа и свързаното с това спестяване на инвестиционни разходи за ремонт на машини.

Динамично балансиране на вентилаторите

Как работи балансирането на практика?


Сервизният техник първо ще предпази вентилатора от стартиране, за да гарантира неговата безопасност. Извършва физическа проверка на ротора на вентилатора и премахва залепения прах върху лопатките на ротора. Той залепва отразяваща лента към въртящата се част, която служи за отчитане на скоростта на ротора и в същото време определя ъгъла, под който ще бъде изчислен дисбалансът. Техникът също така ще постави сензора за чувствителност на скоростта и сензора за вибрации върху близкия лагер на ротора на вентилатора. Когато вентилаторът се върти за първи път с работна скорост, балансьорът чете данни за размера и ъгъла на дисбаланса към отразяващата лента. Преди второто измерване се поставя тегло с точно тегло под определен ъгъл. Благодарение на този умишлено инсталиран дисбаланс, вибрациите се влияят и програмата за балансиране автоматично изчислява точния ъгъл и размер на тежестите, които трябва да бъдат пробити, занитени или заварени към ротора на вентилатора. Впоследствие, третото завъртане на системата, така нареченото контролно измерване. Що се отнася до балансирането по план, достатъчно е да завъртите вентилатора три пъти за добро балансиране на ротора.

Динамично балансиране на вентилаторите

Резултатът от балансирането на феновете


От везната се пише протокол, който точно описва входните стойности на дисбаланса, използваните тегла и остатъчното ниво на дисбаланса.

Свържете се с нас

Профилактика срещу високи вибрации


Препоръчваме да извършвате редовна сервизна диагностика на вибрациите на всеки вентилатор поне веднъж годишно. Ще се радваме, ако се свържете с нас.